Protreptik / Den filosofiske samtale
Protreptik er en samtaleform, der har sit udspring i de gamle græske ledelsesakademier med Aristoteles som en af grundlæggerne. Den danske filosof, Ole Fogh Kirkeby, har videreudviklet konceptet i et mere dansk perspektiv.
Protreptik eller den filosofiske samtale er en del af kursusindholdet i Master of Business Coaching hos Copenhagen Coaching Center.
Målet med protreptik som samtaleform er, at ”vende mennesket mod det, som er væsentligt for den enkelte og fællesskabet”.
Protreptik kan gøre én klogere på sig selv og de grundlæggende antagelser, holdninger til livet, samt de normer og værdier, du bevidst eller ubevidst lever efter.
Samtaleformen er fantastisk til at frisætte individet og sindet og tillade sig et rum, hvor man kan reflektere over de store ting og linjer i tilværelsen og måske tillade sig selv at undersøge og finde frem til det, der er væsentligst i livet.
Formen tillader at undersøge værdier, holdninger og begreber, uden at der absolut skal være et facit eller mål med samtalen.
Især inden for ledelse ser jeg protreptik som et stærkt værktøj til både at undersøge og reflektere over, hvilken leder jeg i virkeligheden er/ikke er/har lyst til at være/ ikke har lyst til at være.
Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal lave noget om, men det at få sine grundlæggende antagelser, begreber og værdier til at stå mere tydeligt frem og styrker også den ledelsesmæssige bund, man står på.
Hvor tit har du som leder givet dig selv et rum til at tænke over:
- Hvorfor er jeg egentlig leder?
- Hvilke værdier har jeg som menneske, og er det de samme i mit ledelsesvirke?
- Man hører ofte, at ledere tilstræber at være autentiske – men hvad betyder det egentlig?
- Kan der være retfærdighed i ledelse?
- Hvad vil det egentlig sige at være ”til stede” i sit ledelsesvirke?
Dette er blot få eksempler på temaer, som en protreptisk eller filosofisk samtale kunne indeholde.
Jeg plejer at sige, at den protreptiske samtale ”blot” kan gøre dig til en bedre udgave af dig selv.